Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Οι φωτιές του Αϊ-Γιάννη 23 Ιουνίου

Αν και τα έθιμα αυτά της υπαίθρου, που τα κρατούσε ζωντανά στην πόλη η «γειτονιά», σιγά-σιγά λησμονιούνται, οι παλαιότεροι δεν μπορούν να ξεχάσουν τις παιδικές αναμνήσεις και τα πηδήματα πάνω από τις φωτιές τ' Αϊ-Γιάννη.

Στις 24 του μήνα έχουμε την γενέθλια εορτή του Αϊ-Γιάννη του Πρόδρομου: «Τ' Αϊ-Γιαννιού του Λαμπαδάρη», εξ ου και το όνομα που δίνεται στον Ιούνιο «Αϊ-γιαννίτης» ή «Αγιογιαννίτης». Η γιορτή του είναι ταυτισμένη με δύο κύκλους εθίμων: με τον Κλήδονα αλλά και με τις φωτιές που ανάβονται την παραμονή της εορτής, απ' όπου προέρχονται και οι προσωνυμίες «Φανιστής» και «Ριζικάρης», αλλά και «Ριγανάς» επειδή εκείνη την ημέρα μάζευαν ρίγανη.


Το έθιμο με τις φωτιές τ' Αϊ-Γιάννη στις 23 του μήνα είναι ευρέως διαδεδομένο και σε άλλους λαούς όπου συνδέεται με το Θερινό Ηλιοστάσιο.





Πηγή: Elias Petrides

Το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστού - Ημερομηνία εορτής: 24/06/2016




Την ημέρα αυτή η Αγία μας εκκλησία εορτάζει το γενέσιο του ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννη. Ο πατέρας του Ζαχαρίας, ήταν ιερέας. Κάποια ημέρα την ώρα του θυμιάματος, είδε μέσα στο θυσιαστήριο άγγελο Κυρίου, ο οποίος του ανήγγειλε ότι θα αποκτούσε γιο τον οποίο θα ονόμαζε Ιωάννη. Ο Ζαχαρίας σκίρτησε από χαρά , αλλά δυσπιστούσε. Η γυναίκα του ήταν ηλικιωμένη και στείρα και άρα ήταν αδύνατο να κυοφορήσει και αυτές τις αμφιβολίες τις εξέφρασε στον άγγελο ο οποίος του απάντησε ότι το παιδί θα γεννηθεί και εκείνος θα τιμωρηθεί για την απιστία του, παραμένοντας κωφάλαλος μέχρι να πραγματοποιηθεί η βουλή του Θεού. Πράγματι η γυναίκα του η Ελισάβετ συνέλαβε και μετά από εννέα μήνες γέννησε γιο. Οκτώ ημέρες μετά τη γέννηση κατά την περιτομή του παιδιού οι συγγενείς, θέλησαν να του δώσουν το όνομα του πατέρα του δηλαδή Ζαχαρία. Όμως ο Ζαχαρίας έγραψε επάνω στο πινακίδιο το όνομα Ιωάννης. Αμέσως λύθηκε η γλώσσα του και όλοι οι παριστάμενοι πλημμύρισαν χαρά κι ελπίδα, διότι κατάλαβαν ότι γεννήθηκε ο Πρόδρομος της παρουσίας του αναμενόμενου Μεσσία. Ο Ιωάννης δε διέθετε μόνο το χάρισμα της προφητείας, αλλά αξιώθηκε και τη μεγαλύτερη χαρά και τιμή. Βάπτισε το Μεσσία Χριστό, τον οποίο και ομολογούσε σ’ όλη του τη ζωή.




























Ἀπολυτίκιον 
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Προφῆτα καὶ Πρόδρομε, τῆς παρουσίας Χριστοῦ, ἀξίως εὐφημῆσαι σέ, οὐκ εὐποροῦμεν ἠμεῖς, οἱ πόθω τιμῶντες σέ, στείρωσις γὰρ τεκούσης, καὶ πατρὸς ἀφωνία, λέλυται τὴ ἐνδόξω, καὶ σεπτή σου γεννήσει, καὶ σάρκωσις Υἱοῦ τοῦ Θεοῦ, κόσμω κηρύττεται.


Κοντάκιον
Ἦχος γ’. Ἡ Παρθένος σήμερον.
Ἡ πρὶν στείρα σήμερον, Χριστοῦ τὸν Πρόδρομον τίκτει, καὶ αὐτὸς τὸ πλήρωμα, πάσης τῆς προφητείας, ὅνπερ γάρ, προανεκήρυξαν οἱ Προφῆται, τοῦτον δή, ἐν Ἰορδάνῃ χειροθετήσας, ἀνεδείχθη Θεοῦ Λόγου, Προφήτης Κῆρυξ ὁμοὺ καὶ Πρόδρομος.

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Ο Λαζόπουλος για τον ΣΥΡΙΖΑ: Πήρατε τα σπίτια των ανθρώπων; Τελειώσατε -ΒΙΝΤΕΟ

Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε μέσω της εκπομπής του «Αλ Τσαντίρι Νιούζ» ο Λάκης Λαζόπουλος.
«Ήρθατε εσείς ως ΣΥΡΙΖΑ να προστατεύσετε τα σπίτια και τις ζωές των ανθρώπων… τους πήρατε τα σπίτια; Μία λέξη θα πω. Τελειώσατε», είπε χαρακτηριστικά ο Λάκης Λαζόπουλος, ο οποίος μίλησε για τη βαριά φορολογία που έχει επιβληθεί, αλλά και για την ανάπτυξη.
«Μας κοροϊδεύουν σαν μικρά παιδιά και το χειρότερο είναι η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει σκύψει το κεφάλι και συνεχίζουν όλοι μαζί την ίδια καθοδική πορεία. Το είπαμε για τον Γιωργάκη, τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο, το λέμε και για τον Τσίπρα. Αυτή η πολιτική δεν βγάζει πουθενά», είπε χαρακτηριστικά ο Λαζόπουλος.
«
Περιμένουμε την ανάπτυξη, με τέτοια υπερφορολόγηση ποια ανάπτυξη κυρία μου; 700 εταιρείες ελληνικές ανοίγουν κάθε μέρα στην Κύπρο. Φέρατε την ανάπτυξη στην Κύπρο. Φέρατε την ανάπτυξη στην Βουλγαρία. Φέρατε την ανάπτυξη στις γειτονικές χώρες. Έτσι και κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κύπρο θα πάρει 70%, τους έχει φέρει πολύ μεγάλη ανάπτυξη. Μήπως μπορείτε να φέρετε και την ανάπτυξη στον τόπο αυτό μετά την περιοδεία και το ντου που κάνετε σε Κύπρο και Βουλγαρία; Θα μου βάζετε 350 φόρους και θα μου λέτε μην κουνηθείς, κάτσε εδώ γιατί είσαι πατριώτης. Πατριώτης που δεν μπορεί να ζήσει στην πατρίδα του και το σπίτι του το έχουν οι τράπεζες, είναι ξένος δεν είναι πατριώτης», υπογράμμισε ο Λαζόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στον ΕΝΦΙΑ και στους πλειστηριασμούς.

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Ομιλία της Κατερίνας Σταύρου-Λιθοξοΐδου, στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων



Ομιλία-κατάθεση ψυχής της Κας Κατερίνας Σταύρου-Λιθοξοΐδου, πολιτεύτριας της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στις 12-06-2016

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Λίγες σκέψεις για την Ελληνική γλώσσα και τον τρόπο παρουσίασης και διδασκαλίας της στα σχολεία


Δεν συμφωνώ στη χωρίς όρους εκμάθηση - αποστήθιση των Αρχαίων Ελληνικών στα σχολεία από τους μικρούς μαθητές, όπως δεν συμφωνώ ούτε και στην στεγνή εκμάθηση τους, με τον σημερινό τρόπο διδασκαλίας στα Ελληνικά σχολεία!
Τα αρχαία Ελληνικά τα αγάπησα μεγαλώνοντας, όχι από το σχολείο, στο σχολείο δυστυχώς το αντιμετωπίζαμε οι περισσότεροι σαν ένα στρυφνό δύσκολο μάθημα, που απαιτούσε πολλές ώρες αποστήθιση!
Κανένας καθηγητής, ή νωρίτερα δάσκαλος δεν μας μίλησε για τη συνέχεια της Ελληνικής γλώσσας, κανένας δεν μας έδειξε γιατί υπερέχει των άλλων γλωσσών, κανένας δεν μας είπε για τα γράμματα της γλώσσας μας, που έχουν χρήση αριθμών, μουσικών συμβόλων, αλλά και γραμμάτων.

Αναγνώστηκε το κοράνι στην Αγιά Σοφιά- Προσπάθεια να λειτουργήσει σαν τζαμί η Αγιά Σοφιά! (βίντεο)



Στην καταδίκη, ως οπισθοδρομική, της ανακοίνωσης των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, επ’ ευκαιρία του Ραμαζανιού προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών. 

«Εμμονές, που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. 

Αναγνώστηκε το κοράνι στην Αγιά Σοφιά
Πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού και παρουσία του γενικού γραμματέα θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, ο οποίος δήλωσε υπερήφανος, διαβάστηκε η πρωινή προσευχή από το Κοράνι μέσα στον βυζαντινό ναό.

Παραγωγή χαρτιού από βιομηχανική κάνναβη, έναντι αντίστοιχης παραγωγής από το δάσος!!!



Η βιομηχανική κάνναβη θέλει 90 ημέρες για να αναπτυχθεί......
ενώ τα δέντρα θέλουν πάνω από 15 χρόνια!!!


Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Η Τελετή Έναρξης της μεγαλύτερης σήραγγας του κόσμου, ήταν μια παράξενη Απόκρυφη Τελετουργία [Βίντεο]

Απογοητευτικό, αποκρουστικό, θλιβερό θέαμα!!!
Κατάντημα των Ευρωπαίων και της ευρωπαϊκής κουλτούρας!!!!
Ας σκεφτούμε, ας συνδυάσουμε καταστάσεις, μήπως και καταλάβουμε που το τραβάει το καράβι η παγκόσμια ελίτ!
Αλήθεια, αυτά τα βλέπει η κατά τ'άλλα Χριστιανική Ευρώπη!
Πολιτισμός!!!!!
Κουλτούρα!!!!
Θεέ μου, ας μας λυπηθείς !  

-----------------------------------------------------------------


Την τελετή έναρξης της σήραγγας Gotthard Base στην Ελβετία που ήταν ένα σκοτεινό, ενοχλητικό, αλλόκοτα σατανικό τελετουργικό παρακολούθησαν οι πιο ισχυροί άνθρωποι της Ευρώπης. Ας ρίξουμε μια ματιά στην γιορτή της απόκρυφης ελίτ.
Με μήκος πάνω από 57 χιλιόμετρα και κόστος πάνω από 11 δισεκατομμύρια ευρώ, το τούνελ Gotthard Base είναι το μεγαλύτερο και πιο ακριβό έργο διάνοιξης σηράγγων στην ιστορία του κόσμου. Περνώντας κάτω από τις Ελβετικές Άλπεις, η σήραγγα χρειάστηκε 17 χρόνια για να ολοκληρωθεί και λέγεται ότι είναι ένα σύμβολο της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης ενάντια στην αύξηση του εθνικισμού και το κλείσιμο των συνόρων.
Για να εορταστούν τα εγκαίνια της σήραγγας, μια επιμελημένη τελετή παρουσιάστηκε μπροστά στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως την Καγκελάριο Angela Merkel της Γερμανίας, τον Πρόεδρο Francois Hollande της Γαλλίας και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Matteo Renzi. Ενώ οι περισσότεροι θα περίμεναν μια εύθυμη, πανηγυρική τελετή, οι επισκέπτες μάλλον αντιμετώπισαν μια ανησυχητική παράσταση ενορχηστρωμένη από τον Γερμανό σκηνοθέτη Volker Hesse, όπου ένας άνδρας ντυμένος σαν κατσίκι κυριαρχεί σε ένα

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Βιομηχανική κάνναβη μια "παλιά" γνώριμος, ή αλλιώς μια "Νέα" δυναμική καλλιέργεια!

Επιμένω πολύ σε αναρτήσεις για την καλλιέργεια βιομηχανικής (κλωστικής) κάνναβης, διότι είναι ένα φυτό το οποίο παράγει πρώτες ύλες για όλες τις χρήσεις, π.χ. έπιπλα, ζωοτροφή, το καλύτερο είδος χαρτιού, εξαιρετικής ποιότητας υφάσματα (υποαλλεργικά),βιομάζα, εξαιρετικής ποιότητας λάδι μηχανών, δομικές πρώτες ύλες για κτήρια και συγγνώμη που ξεχνώ και άπειρες ακόμα χρήσεις (πονηροί - για τις νόμιμες μιλάμε πάντα!!!)
Επίσης, απαιτεί πολύ λιγότερο νερό για την καλλιέργεια της, ενδείκνυται για τη συγκράτηση εδαφών, ενώ από άποψη φυσικών εχθρών και προσβλητικότητα από ασθένειες, επομένως και χρήση φυτοφαρμάκων οι απαιτήσεις της είναι μηδαμινές.
Αν δεν κάνω λάθος, αυτό με επιφύλαξη φυτεύεται ανά 10 χρόνια γιατί είναι πολυετές φυτό! (Διορθώνω, φυτεύετε ετησίως)
Κόστος - Όφελος, σημειώσατε σαφώς "2"
Τα συμπεράσματα δικά σας,
α') γιατί τόσα χρόνια δεν την καλλιεργούσαμε;
και β') γιατί και τώρα ακόμα δεν προβάλλονται τα τεράστια οφέλη
από μια τέτοια δυναμική και ωφέλιμη καλλιέργεια;
(ανάρτηση μου από το προφίλ μου στο Facebook)




Φωτογραφίες από το 1ο Διασχολικό Τουρνουά μίνι Βόλεϋ στην αυλή του Τρίτου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας - Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016







Επιτυχημένο το 1ο σχολικό τουρνουά μίνι βόλεϊ στο 3ο δημοτικό σχολείο Φλώρινας (video)

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016 στην αυλή του 3ου Δημοτικού Σχολείου, τουρνουά μίνι βόλεϊ με τη συμμετοχή πολλών Σχολείων του Νομού της Φλώρινας. 

Συνδιοργανωτές ήταν το 3ο Δημοτικό Σχολείο, η ομάδα Φυσικής Αγωγής της Φλώρινας και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας.

Η εκδήλωσε στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αν και γινόταν πρώτη φορά και ο λόγος είναι η άριστη συνεργασία των τριών συνδιοργανωτών, οι οποίοι αφιέρωσαν πολλές ώρες, ώστε να οργανώσουν άριστα αυτή την εκδήλωση.



Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας για την άριστη φιλοξενία τους, την ομάδα Φυσικής Αγωγής, οι οποίοι χωρίς οικονομικούς πόρους προσέφεραν προσωπική εργασία στην οργάνωση, ενημέρωση σχολείων, σχεδιασμό και εγκατάσταση- απεγκατάσταση γηπέδων, αλλά και την ημέρα της εκδήλωσης, χειρίστηκαν άριστα το μεγάλο αριθμό παιδιών, ώστε να κυλίσουν όλα ομαλά.



Ειδική αναφορά θέλω να κάνω στον κ. Δελέγκο Διονύση, ο οποίος λόγο του ρόλου του ως εκπαιδευτικός, μέλος της ομάδας Φυσικής Αγωγής και μέλος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, βοήθησε στο συντονισμό και την άριστη συνεργασία των τριών συνδιοργανωτών.