Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

"Μας κυβερνούν παιδάκια" λέει η γαλλική Le Monde

Για ανικανότητα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε συμφωνία τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Παράλληλα, μεταφέρεται στην Ουάσινγκτον, όπου τη Δευτέρα ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους Ρεπουμπλικανούς λέγοντας πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος έως τις αρχές Αυγούστου, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να προχωρήσουν σε μερική στάση πληρωμών.


Τόσο στην μία όσο και στην άλλη περίπτωση, είναι η έκταση των δημόσιων ελλειμμάτων που φθείρει την εμπιστοσύνη και φαλκιδεύει την ανάκαμψη, σημειώνει η Le Monde. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη «υποφέρουν» από την εξαιρετικά άσχημη δημοσιονομική κατάσταση.

Η Wall Street φοβάται τις επιπτώσεις της διατλαντικής μετάδοσης. Και οι δυσκολίες της Ευρωζώνης «τρελαίνουν» τα χρηματιστήρια.

Έχει γίνει αντιληπτό, επισημαίνεται στο άρθρο, πως η κατάσταση απαιτεί χειρισμό από ενήλικες, οι οποίοι απουσιάζουν τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και τις Βρυξέλλες!

Κάνοντας λόγο για ανευθυνότητα και αναποφασιστικότητα, η Le Monde τονίζει πως δεν ωφελεί σε τίποτα η στάση που υιοθετούν οι ηγέτες της ευρωζώνης. "Εδώ και πολλούς μήνες δεν μπορούν να καταλήξουν στο δεύτερο σχέδιο βοήθειας στην Ελλάδα".

Οι επιφυλάξεις τους και οι διαφωνίες τους έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και πάνω από όλα οι αγορές είναι αυτές που καλούνται να αγοράσουν το δημόσιο χρέος των κρατών της ευρωζώνης για να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά τους.

Η νομισματική ένωση βρίσκεται σε δυσμενή κατάσταση, που δεν συνάδει με την οικονομική της δύναμη. Εκτός από την Ελλάδα, χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία βλέπουν τις δικές τους συνθήκες δανεισμού να επιδεινώνονται σημαντικά. Και με το φαινόμενο να μεταδίδεται, η Ιταλία και η Ισπανία βλεπουν με τη σειρά τους τα επιτόκια δανεισμού να αυξάνονται.

"Κι ενώ απουσιάζει η πολιτική κατεύθυνση, προσπαθούμε να αναζητήσουμε τις προϋποθέσεις συμμετοχής του τραπεζικού κλάδου στο νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας. Αλλά κύριοι υπουργοί, είναι σαν να ασχολούμαστε με ένα κρυολόγημα όταν απειλούμαστε με καρκίνο!", λέει η Le Monde.


Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας
και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου