Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ζήτω, αποφύγαμε τη χρεωκοπία. Μένει μόνο η να επαναγοράσουμε το χρέος με κούρεμα, δηλαδή χρεωκοπία!!!

Πάρε τη δόση σου, όμως γίνε βαποράκι. Μπορεί να ακούγεται κυνικό και βάναυσο, αλλά ουσιαστικά έτσι είναι.
Πάρε δηλαδή 34 δις.
Από αυτά, δώσε 9 για τα χρεωλύσια, δώσε 25 στις τράπεζες, και δώσε τα άλλα 10 για την επαναγορά των ομολόγων με κούρεμα. Δηλαδή το technical default ή ελληνιστί η επιλεκτική χρεωκοπία, έγινε  θείο δώρο γιατί......αποφύγαμε τη χρεωκοπία και παραμείναμε στο ευρώ (για να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή των δανειστών βεβαίως-βεβαίως).
Και αν τα καταφέρεις, θα σου δώσουμε άλλα 9 δις σε τρειςδόσεις, για να την βγάλεις έως τον Φεβρουάριο, όπου και θα αρχίσει η κουβέντα για το επόμενο μνημόνιο της επόμενης δόσης, της επόμενης σωτηρίας, της επόμενης αποφυγής της
χρεωκοπίας, και του συνεχούς πανηγυριού για τη παραμονή στο ευρώ.
Στο εν τω μεταξύ, θα  έχουμε μειώσει το χρέος άλλο ένα 20% (μετά το πρώτο 20%), με σκοπό να φτάσουμε το 2020 στο 124% έλλειμμα, όσο δηλαδή και το 2009. Με μια διαφορά....τότε είχαμε έλλειμμα 270 δις. Τώρα θα έχουμε δάνεια 300 δις, μια ξεπουλημένη χώρα, μια εξαρτημένη χώρα, και ένα εξαθλιωμένο και εκφυλισμένο λαό. 

Αααα, αν τον δείτε στο δρόμο, και αυτόν και τους άλλους, σφίξτε του το χέρι για την επιτυχία του. 

Επί της διαδικασίας....Επίσημες ανακοινώσεις για τις λεπτομέρειες του προγράμματος επαναγοράς δεν έχουν γίνει, διότι οι πιστωτές της Ελλάδας θέλουν να αποφύγουν την εκτόξευση των τιμών των ελληνικών ομολόγων από μαζικές αγορές επενδυτών που θα επιχειρήσουν να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη σε μικρό χρονικό διάστημα. Η επαναγορά θα γίνει περίπου στο 33% - 35% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών κρατικών τίτλων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά. Μέσω του προγράμματος αυτού θα αποκτηθούν ομόλογα ονομαστικής αξίας 100 με οροφή την «αγοραία» τιμή 33 έως 35, με σκοπό να μειωθεί το σύνολο του ελληνικού χρέους κατά 20 δισ. ευρώ.
 
Το τελευταίο διάστημα πολλά hedge funds είχαν στραφεί στην αγορά ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, στοιχηματίζοντας εμμέσως πως θα ληφθεί απόφαση για την επαναγορά ελληνικού χρέους με την προσδοκία ότι σε μικρό χρόνο θα αποκομίσουν μεγάλα κέρδη. 

Σημειώνεται ότι στις 16 Νοεμβρίου η αγοραία τιμή ενός ελληνικού ομολόγου ήταν στο 25% της ονομαστικής του αξίας και στις 23 Νοεμβρίου, μέσα σε μία εβδομάδα δηλαδή, η τιμή αγοράς εκτοξεύτηκε στο 33%.
 
Η επαναγορά δεν θα επιβληθεί υποχρεωτικά αλλά μάλλον θα γίνει με δημόσια προσφορά. Για κάποιους, η εξέλιξη αυτή θα είναι καλή για τις αγορές αφού τα hedge funds θα βγάλουν σημαντικά κέρδη. Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του προγράμματος δεν έχει ανακοινωθεί, αναμένεται ωστόσο να τρέξει ίσως και πριν το τέλος του 2012. Έπειτα από την αναδιάρθρωση (PSI) του Μαρτίου του 2012, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχουν μείνει στους ιδιώτες είναι συνολικής αξίας περίπου 62 δισ. ευρώ με διάφορες ημερομηνίες λήξεως
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου