Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Φόρος τιμής στον ακαδημαϊκό και δάσκαλο, Ζαφείρη Άμπα

Με μια σεμνή και συγκινητική τελετή στις 11 Δεκεμβρίου και τη μετονομασία του Αμφιθεάτρου Α΄ του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας σε «ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΖΑΦΕΙΡΗ ΑΜΠΑ» τίμησε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης τον διακεκριμένο καθηγητή Ζαφείρη Άμπα.

Στην τελετή παρευρέθηκαν συνεργάτες του που μίλησαν  για  το έργο και τις δράσεις του, αλλά και εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής κοινότητας και του γεωτεχνικού κόσμου, οι αρχές της Ορεστιάδας και πλήθος κόσμου, ακριβώς έναν χρόνο μετά τον άδικο χαμό του σε τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 28 Δεκεμβρίου του 2013. Ο Ζαφείρης Άμπας έφυγε από τη ζωή όντας Αναπληρωτής Καθηγητής Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας και Πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ο Ζαφείρης Άμπας γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1966, ήταν παντρεμένος με τη Ζαχαρούλα Πέπη και πατέρας τριών αγοριών, του Θεοχάρη, του Θοδωρή και του Στέφανου. Μεγαλωμένος στην επαρχία, αγάπησε την ύπαιθρο, την αγροτική ενασχόληση και ιδιαίτερα τα ζώα. Το 1984 ξεκίνησε τις σπουδές του στο Τμήμα Γεωπονίας του Α.Π.Θ., από όπου έλαβε πέντε χρόνια αργότερα το πτυχίο του γεωπόνου με ειδίκευση στη ζωική παραγωγή. Ακολουθεί μια αδιάκοπη πορεία μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών με τη λήψη μεταπτυχιακού τίτλου το 1992 και διδακτορικού διπλώματος το 1999. Στην πορεία αυτή παρακολουθεί σεμινάρια και εκπαιδεύεται στο εξωτερικό. Με το τέλος των σπουδών του συνδυάζει τρία επιστημονικά πεδία: τη ζωική παραγωγή, την ποσοτική γενετική και τα μαθηματικά. Ειδικεύεται στη δημιουργία προτύπων επιλογής παραγωγικών ζώων μετά από απογονικό έλεγχο και συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα στο Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του Α.Π.Θ. και στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης.
Στην επαγγελματική του διαδρομή, μεταξύ άλλων, διετέλεσε επιστημονικός υπεύθυνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Προβατοτρόφων φυλής Χίου «Μακεδονία» για το διάστημα 1998-2001 και το 2002 εργάστηκε ως γεωπόνος στο Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Νέας Μεσημβρίας. Στο τέλος της ίδιας χρόνιας διορίστηκε στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή. Από το 2008 υπηρετούσε στο ίδιο Τμήμα στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή ενώ το δυστύχημα που κόστισε τη ζωή του τον βρήκε στη διαδικασία εξέλιξής του στη βαθμίδα του Καθηγητή.
Σαν πανεπιστημιακός δάσκαλος είχε υπό την επιμέλειά του τη διδασκαλία μαθημάτων που κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα της ζωοτεχνικής επιστήμης, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο: Γενική Ζωοτεχνία, Ανατομία - Φυσιολογία ζώων, Διατροφή αγροτικών ζώων, Γενετική και Γενετική Βελτίωση αγροτικών ζώων, Αγελαδοτροφία, Βιομετρία κ.ά. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, το μεγάλο εύρος των ερευνητικών ενδιαφερόντων και η διεπιστημονική προσέγγιση της επιστήμης της ζωικής παραγωγής που αποδεικνύονται από το πλήθος των συνεργασιών  του αλλά και τον μεγάλο αριθμό των αντικειμένων που ασχολήθηκε. Όλα αυτά πάντα υπό το πρίσμα της εφαρμογής, της πράξης και της αγωνίας να βοηθηθεί ο πολύπαθος κλάδος της κτηνοτροφίας και να γίνει αποτελεσματικότερη και ευκολότερη η δουλειά του Έλληνα κτηνοτρόφου.  Περίτρανη απόδειξη αυτής του της ανησυχίας ήταν το γεγονός ότι υπήρξε εμπνευστής, πρωτεργάτης και υποστηρικτής πολλών συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών ανά την Ελλάδα.
Η προσφορά του αείμνηστου Ζαφείρη Άμπα υπήρξε μεγάλη και πολύτιμη, όπως πολλά ήταν ακόμη αυτά που είχε οραματιστεί να υλοποιήσει. Η αγάπη και το πάθος του για την επιστήμη της ζωικής παραγωγής αλλά και η ανιδιοτέλεια, η σεμνότητα και η ακεραιότητα του χαρακτήρα του συνεχίζουν και αποτελούν πηγή έμπνευσης για πολλούς από τους ανθρώπους που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί του.

Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου