Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

«Συνωστισμός» στα δικαστήρια για οφειλές ενοικίων στα επαγγελματικά ακίνητα.


Ειδήσεις – Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Διαστάσεις μάστιγας φαίνεται ότι λαμβάνει τους τελευταίους μήνες το φαινόμενο των κακοπληρωτών ενοικιαστών επαγγελματικών ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, με τα πινάκια των δικαστηρίων να είναι καθημερινά φορτωμένα με δεκάδες υποθέσεις ιδιοκτητών, που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για οφειλές μηνών ή και άνω του ενός έτους!
«Σε καθημερινή βάση, τα πινάκια του Μονομελούς Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου είναι συνολικά φορτωμένα με περίπου 120-140 υποθέσεις, οι οποίες αφορούν κυρίως εμπορικά καταστήματα και δευτερευόντως γραφεία», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Βορείου Ελλάδος (ΕΝΙΑΘ), Κωνσταντίνος Χαϊδούτης, ομιλητής απόψε σε εκδήλωση των σωματείων-μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), στη Θεσσαλονίκη.
Κυνηγώντας τον… Φαντομά για οφειλές ενοικίων έως ενός έτους!
Όπως εξηγεί, το φαινόμενο παίρνει διαρκώς αυξανόμενες διαστάσεις και η ελάχιστη οφειλή στα επαγγελματικά ακίνητα είναι για μισθώματα έξι μηνών, ενώ υπάρχουν ιδιοκτήτες, που δεν έχουν λάβει τα οφειλόμενα ενοίκια επί έναν χρόνο και πάνω.
«Αρχικά, οι ιδιοκτήτες πάγωσαν τα ενοίκια, λόγω της κρίσης. Σε δεύτερη φάση αναγκάστηκαν να μειώσουν το ήδη παγωμένο μίσθωμα. Και μετά, φτάσαμε στο σημείο που ο ενοικιαστής δεν τούς πλήρωνε καθόλου, με το επιχείρημα ότι "ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος". Πολλοί ενοικιαστές σηκώθηκαν και έφυγαν νύχτα και οι ιδιοκτήτες βρέθηκαν να κυνηγάνε έναν Φαντομά. Οι περιπτώσεις αυτές αυξάνονται διαρκώς», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χαϊδούτης και, για του λόγου το αληθές, παραπέμπει στα δεκάδες εμπορικά καταστήματα κατά μήκος των εμπορικών οδών, που έχουν αναρτήσει ενοικιαστήρια, αλλά παραμένουν επί μήνες ανοίκιαστα.
Κακοπληρωτές, που εκτός από τα οφειλόμενα ενοίκια αφήνουν πίσω τους και απλήρωτους λογαριασμούς κοινωφελών οργανισμών και κοινόχρηστα, υπάρχουν και στις κατοικίες, αν και εκεί το φαινόμενο έχει πολύ μικρότερες διαστάσεις.
Στην κατοικία, τα οφειλόμενα ενοίκια δεν υπερβαίνουν συνήθως τους τρεις ή τέσσερις μήνες, καθώς οι πολίτες κάνουν ό,τι μπορούν για να "κόψουν" από αλλού, προκειμένου να διατηρήσουν τη στέγη τους.
Ανεκτέλεστη μία στις δύο οικοδομικές άδειες
Στο μεταξύ, ανεκτέλεστη παραμένει μία στις δύο οικοδομικές άδειες, που έχουν εκδοθεί πανελλαδικά, όπως επανέλαβε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, σύμφωνα με τον οποίο σημειώνεται πολύ μεγάλη πτώση τόσο στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όσο και στον οικοδομικό τομέα.
«Παρατηρείται το μοναδικό στα ελληνικά χρονικά φαινόμενο, ενώ παλιά η πραγματική δόμηση ήταν διπλάσια από την αδειοδοτούμενη, δηλαδή κάποιος έπαιρνε, π.χ., άδεια για 1.000 μέτρα και έχτιζε παρανόμως άλλα τόσα, σήμερα η οικοδομική δραστηριότητα να έχει παγώσει εντελώς», εξηγεί.
Μείωση τιμών 10% στις αγοραπωλησίες
Κατά τον ίδιο, στις ελάχιστες δικαιοπραξίες που διεκπεραιώνονται, οι τιμές των αγοραπωλησιών ακινήτων είναι πλέον μειωμένες κατά περίπου 10%.
«Παρατηρούμε μια πολύ μεγάλη διστακτικότητα στην αγορά ακινήτων, που πάει για περαιτέρω επιδείνωση», σημειώνει, ενώ προσθέτει ότι "δεν νοείται επανεκκίνηση της ανάπτυξης και της οικονομίας χωρίς την οικοδομή, που είναι κορυφαίος αιμοδότης της».
Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, τα δημοσιονομικά και άλλα μέτρα, που υιοθετήθηκαν το 2010 για τα ακίνητα, με κυριότερο τον ουσιαστικό δεκαπλασιασμό των φόρων ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ), κληρνομιάς και γονικής παροχής, ήταν εξοντωτικά.
«Η ιδιοκτησία ακινήτων “ποινικοποιείται”»
Με τα μέτρα αυτά, αλλά και με τις νέες ρυθμίσεις, που προβλέπουν ακόμη και ποινές κάθειρξης για όσους αδυνατούν να πληρώσουν οφειλές π.χ., από ΦΑΠ, η κατοχή ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας οδηγείται σε πλήρη "ποινικοποίηση", συνεχίζει ο κ. Παραδιάς.
«Εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεοι σε ΦΑΠ από όλη τη χώρα, οι οποίοι θα πολλαπλασιάζονται κάθε φορά που θα αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες, δεν έχουν καμιά δυνατότητα να πουλήσουν ακίνητα για να πληρώσουν τους φόρους που άρχισαν να βεβαιώνονται αυτόματα στο όνομά τους. Έτσι, σε λίγο τα ακίνητα θα αρχίσουν να περνούν στα χέρια όσων έχουν χρήματα και μπορούν να αντέξουν την εξοντωτική φορολογία, ή τη δημιουργία εταιρειών», συμπληρώνει και προειδοποιεί ότι η ήδη εξαγγελθείσα αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που σε πολλές περιοχές θα τις οδηγήσει πάνω από τις πραγματικές αξίες, θα γονατίσει την αγορά.
Τί χρειάζεται να γίνει; «Πρώτα από όλα, τα φορολογικά βάρη στην ιδιοκτησία ακινήτων πρέπει να μειωθούν σε ρεαλιστικό επίπεδο», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.
Παράλληλα, η Ομοσπονδία ζητά, μεταξύ άλλων, «να τεθεί τέρμα στην απαράδεκτη ομηρεία τουλάχιστον 70.000 επαγγελματιών από όλη τη χώρα και να ισχύσει για αυτούς, σε σχέση με τη φορολογική περαίωση, ό,τι και για όλους τους φορολογούμενους, με τους ίδιους όρους».
Ζητά επίσης να απλοποιηθεί το σύστημα του ενεργειακού πιστοποιητικού, που «είναι αδικαιολόγητα χρονοβόρο, υπεργραφειοκρατικό και ανασταλτικό για κάθε πώληση ή μίσθωση ακινήτου, καθώς για την έκδοση ενός και μόνο πιστοποιητικού εφαρμόζεται λογισμικό, που απαιτεί έως και 17 διαφορετικά δικαιολογητικά!».

Πηγή: express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου