Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Τι αλλάζει στο φορολογικό σύστημα


Ρεπορτάζ: Δ. Τσουπαρόπουλος

Επιβαρύνσεις χωρίς προηγούμενο επιφέρει σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες η εφαρμογή των αλλαγών στο φορολογικό σύστημα, σύμφωνα με τους τελευταίους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών. Η νέα φορολογική κλίμακα, σε συνδυασμό με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για παιδιά, την αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αλλά και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, θα οδηγήσει χιλιάδες οικογένειες στην καταβολή πολλαπλάσιου φόρου σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα... Από την άλλη πλευρά, η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών με συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ θα οδηγήσει επίσης σε σημαντικότατες επιβαρύνσεις, χωρίς ωστόσο να είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υπάρξει και περιορισμός της φοροδιαφυγής. Από το μέτρο φαίνεται, πάντως, να εξαιρούνται οι επαγγελματίες με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών για τους οποίους προτείνεται να διατηρηθεί το σύστημα της φορολόγησής τους με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος
Αν και ακόμη τίποτε δεν έχει πλήρως οριστικοποιηθεί, οι κατ' αρχήν σχεδιασμοί του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν τα εξής:

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Ολοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή, που θα ορισθεί στο 30% ή στο 35%, έναντι σημερινού 20% και αφορολόγητου 5.000

ευρώ. Παράλληλα, θα αυξηθεί η παρακράτηση φόρου στα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα από το 20% στο 25%. Το μέτρο θα επιφέρει σημαντικότατες επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα σε εισόδημα ελεύθερου επαγγελματία ύψους 10.000 ευρώ αναλογεί φόρος 500 ευρώ. Μετά την κατάργηση του αφορολόγητου και τη θέσπιση συντελεστή 35% ο φόρος εκτοξεύεται στις 3.500 ευρώ! Σημειώνεται ότι το μέτρο ακόμη και σήμερα συναντά σφοδρές αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό του υπουργείου Οικονομικών με το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται να επιφέρει το παραμικρό χτύπημα στη φοροδιαφυγή.
Οσοι επαγγελματίες δεν εξέδιδαν αποδείξεις, θα συνεχίσουν να πράττουν το ίδιο. Αντίθετα θα επιβαρυνθούν δυσβάστακτα οι συνεπείς φορολογούμενοι. Στις αλλαγές περιλαμβάνεται και η δυνατότητα έκπτωσης του 100% των ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα των ελεύθερων επαγγελματιών, έναντι έκπτωσης 10% από τον τελικό φόρο που ισχύει σήμερα. Από τις αλλαγές αυτές προτείνεται να εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με σύμβαση εργασίας και αμείβονται με το λεγόμενο «μπλοκάκι», οι οποίοι θα συνεχίσουν να φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος

ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Οι αλλαγές που αφορούν μισθωτούς και συνταξιούχους έχουν ως εξής:
- Μείωση των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ που είναι σήμερα σε τέσσερα.
- Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τις οικογένειες με παιδιά. Το μέτρο αφορά περίπου 1,4 εκατ. φορολογουμένων και θα οδηγήσει στην καταβολή πρόσθετων φόρων τουλάχιστον 400 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο παιδιά. Σημειώνεται, πάντως, ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει εναλλακτικά και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου για τα παιδιά κατά 50%. Το κόστος για τον προϋπολογισμό ανέρχεται στα 438 εκατ. ευρώ.
- Κατάργηση των συντελεστών φόρου 25%, 35%, 38%, 40% και 45%, που αντιστοιχούν στα φορολογικά κλιμάκια από τις 16.000 ευρώ και πάνω και αντικατάστασή τους από έναν ενιαίο συντελεστή 35%. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν εισοδήματα από 16.000 έως και 26.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 35% από 25% που είναι σήμερα.
- Δημιουργία τριών νέων κλιμακίων, με παράλληλη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ.
Πρώτο: Από 5.000,01-12.000 ευρώ με συντελεστή 10%.
Δεύτερο: Από 12.000,01-16.000 ευρώ με συντελεστή 18%.
Τρίτο: Από 16.000,01 ευρώ και πάνω με συντελεστή 35%!
- Κατάργηση και των φοροαπαλλαγών με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 300-500 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η κατάργηση των απαλλαγών που σχετίζονται με την υγεία (ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη) με την έκπτωση των τόκων από τη χορήγηση στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία.

ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Προτείνεται η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από το 20% στο 19% και του συντελεστή φορολόγησης κατά τη διανομή μερίσματος από το 25% στο 19%. Με τον τρόπο αυτό η συνολική φορολογική επιβάρυνση για κέρδη των ΑΕ μειώνεται από το 42,5% στο 35%.

ΑΓΡΟΤΕΣ
Καταργείται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα υποχρεωθούν να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία ως επιτηδευματίες. Το καθαρό εισόδημά τους θα προσδιορίζεται λογιστικά (έσοδα - έξοδα) με συντελεστή 6%.

Εμμεση φορολογία
- Μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13% για τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.
- Αύξηση από 10% σε 15% του συντελεστή φορολόγησης των τόκων για καταθέσεις, ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.
- Μείωση επιστροφών ΦΠΑ στους αγρότες από το 2013. Συγκεκριμένα, μειώνεται από 11% σε 6% το ποσοστό με το οποίο υπολογίζονται οι επιστροφές ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος.
- Θεσπίζεται ειδικό τέλος άδειας καπνίσματος για ειδικούς χώρους καπνιζόντων σε κέντρα διασκέδασης και καταστήματα μαζικής εστίασης.
- Αυξήσεις στα τέλη και τις χρεώσεις για αγωγές και ποινικές δίκες.
- Αναμόρφωση της φορολογίας στα τσιγάρα. Αυξάνεται στα 80 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα ο πάγιος φόρος κατανάλωσης, μειώνεται στο 20% ο αναλογικός φόρος και αυξάνεται στα 115 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα ο ελάχιστος φόρος κατανάλωσης. Από τις αλλαγές αυτές αναμένεται να αυξηθεί η τιμή στα φθηνά τσιγάρα και να μειωθούν τα υπόλοιπα.
 
Πετρέλαιο - Επίδομα
Με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αποφασίσθηκε η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης, στο 80% της σημερινής τιμής του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης και τη χορήγηση επιδόματος μετά την αγορά πετρελαίου. Το επίδομα - αποζημίωση, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών κυμαίνεται από 180 ευρώ έως και 900 ευρώ ανάλογα με τη ζώνη και τα τετραγωνικά μέτρα, ενώ παράλληλα θα χορηγείται και ειδικό επίδομα σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, ανεξαρτήτως του είδους καυσίμου και του τρόπου θέρμανσης. Αναλυτικότερα:
- Το επίδομα θα χορηγείται μετά την αγορά πετρελαίου θέρμανσης σε λογαριασμό τραπέζης του φορολογουμένου.
- Η αποζημίωση δεν θα χορηγείται σε οικογένειες πάνω από συγκεκριμένο επίπεδο διαβίωσης (τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης) ή περιουσίας. Το εισοδηματικό όριο είναι 14.000 ευρώ για άγαμο, 23.350 ευρώ για οικογένεια χωρίς παιδιά και προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για τα 3 πρώτα παιδιά. Επίσης, εξαιρούνται οι άγαμοι με περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ, καθώς και οι οικογένειες με περιουσία άνω των 150.000 ευρώ.
- Η επιστροφή υπολογίζεται με ανώτατο όριο ανάλογα με την κλιματική ζώνη.
- Η χορήγηση πραγματοποιείται έπειτα από αίτηση του φορολογουμένου στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και ύστερα από διασταύρωση της πραγματοποίησης της πώλησης, μέσω της καταχώρησης στο σύστημα παρακολούθησης διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης.
- Η αποζημίωση θα αφορά κτίρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και είναι δηλωμένα στο Ε9. Τα ανώτατα τετραγωνικά μέτρα επιδότησης ορίστηκαν σε 120. Δηλαδή για να λάβει κάποιος αποζημίωση που κατοικεί σε περιοχή της πρώτης ζώνης τα 900 ευρώ θα πρέπει να έχει διαμέρισμα ή μονοκατοικία 120 τ.μ. Στην περίπτωση που το διαμέρισμα είναι 50 τετραγωνικά μέτρα στην πρώτη ζώνη θα λάβει αποζημίωση ύψους 375 ευρώ. Επιστροφή θα λαμβάνουν και όσοι κατοικούν σε μεγαλύτερα διαμερίσματα, αλλά το ποσό θα υπολογίζεται για τα 120 τ.μ. της πρώτης κατοικίας
- Θα υπάρχει ειδικό κονδύλι που θα χορηγηθεί μέσω ΟΤΑ σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, για ενίσχυση ανεξαρτήτως είδους καυσίμου και τρόπου θέρμανσης (π.χ. οικογένειες χωρίς εργαζομένους κ.τ.λ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου