Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

2012, η χρονιά του άρθρου 99.

Περισσότερες από 1.000 εταιρείες έχουν προσφύγει μέχρι σήμερα στις ευεργετικές διατάξεις του πτωχευτικού δίκαιου


Από τον Δημήτρη Δελεβέγκο

Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική, Fokas, Sato, Neoset. Είναι μερικά μόνον από τα πιο ηχηρά ονόματα του εγχώριου επιχειρείν που, υπό το βάρος των υπέρογκων χρεών, υπέβαλαν το 2012 αίτηση ένταξης στο άρθρο 99. Πρόκειται, ίσως, για την πιο δημοφιλή διάταξη του ελληνικού Δικαίου, στις αγκάλες της οποίας από το 2007 έχουν προσφύγει περισσότερες από 1.000 εταιρείες.
 

 Πόσες από αυτές κατάφεραν να βρουν «σωσίβιο σωτηρίας» στο Πτωχευτικό Δίκαιο και ποια είναι η μετέπειτα πορεία τους;
 

Χρέη-«θηλιά»
Μια εταιρεία, με την ένταξή της στο άρθρο 99, επιτυγχάνει ουσιαστικά να δημιουργήσει ένα «τείχος προστασίας» κατά ίων δανειστών της. Και μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες ημέρες, καθώς έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει τη δραστηριότητά της, καταστρώνοντας, από κοινού με τις τράπεζες, σχέδιο αναδιάρθρωσης των χρεών της.

Ωστόσο, σήμερα ο αγώνας για επιβίωση γίνεται άθλος ακόμα και «εντός» του άρθρου 99, καθώς η ύφεση έχει συρρικνώσει δραματικά τους τζίρους. Είναι ενδεικτικό ότι μεγάλη εταιρεία λιανικής πριν από δύο χρόνια πραγματοποιούσε ημερήσιο κύκλο εργασιών 50.000 ευρώ, μέγεθος που σήμερα έχει συρρικνωθεί στα... 100 ευρώ, όπως πληροφορείται το «Κ».
 

Από τις περισσότερες από χίλιες εταιρείες που έχουν αναζητήσει την τελευταία τετραετία προστασία στο Πτωχευτικό Δίκαιο, μόλις 50 κατάφεραν να ενταχθούν στο άρθρο 99, ενώ μέσα στο 2012 την «πόρτα» των πτωχευτικών δικαστηρίων χτύπησαν περίπου 150 εταιρείες.


Ξεχωρίζει η εισηγμένη Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική, της οποίας η «πορεία καθόδου» επιταχύνθηκε λόγω της τετραετούς, από τις αρχές του 2009, εμπλοκής του προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης Λεωφόρου Αλεξάνδρας - Βοτανικού. Η αναστολή των κατασκευαστικών εργασιών του εμπορικού κέντρου στον Ελαιώνα, σε συνδυασμό με την καθίζηση του κατασκευαστικού κλάδου, οδήγησε την εταιρεία σε συσσωρευμένες ζημίες άνω των 700.000 ευρώ. Η «τύχη» της, πάντως, θα κριθεί στις 23 Ιανουαρίου, οπότε θα εκδικαστεί η αίτηση ένταξης στο άρθρο 99.

Στον αντίποδα, τα περιθώρια κινήσεων για την Έδραση - Χ. Ψαλλίδας είναι μάλλον ανύπαρκτα, επειδή απερρίφθη η αίτηση για επικύρωση συμφωνίας συνδιαλλαγής με τους πιστωτές. Η τεχνική εταιρεία οδηγείται είτε σε καθεστώς πτώχευσης είτε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, σύμφωνα με νομικούς κύκλους.

Το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς ζήτησαν την ένταξή τους στο άρθρο 99 η Sato και η Neoset, που «λύγισαν» εξαιτίας της βαθιάς ύφεσης και του ισχυρού ανταγωνισμού στον χώρο του επίπλου. Η αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων της εταιρείας του ομίλου Θεοδωρίδη θα συζητηθεί τέλη Ιανουαρίου, ενώ για τη Neoset απερρίφθη το αίτημα προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές.

Η τελευταία, πάντως, υπέβαλε προ ημερών νέα αίτηση ένταξης στο άρθρο 99 και λήψης μέτρων προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές της.

«Σημείο ισορροπίας» αναζητούν δύο επίσης γνωστές εταιρείες, ο όμιλος ένδυσης και υπόδησης Fokas, που επεξεργάζεται σχέδιο αναδιάρθρωσης με στόχο την επιστροφή το 2022 στα μεγέθη του 2011, και η διαφημιστική εταιρεία Καραμέλα, που υπέβαλε αίτηση ένταξης στο άρθρο 99 και βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές για τη ρύθμιση των χρεών της. Σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρίσκονται η αλυσίδα μουσικών πολυκαταστημάτων Metropolis του Ανδρέα Γ. Κουρή, η εταιρεία υπόδησης Alsinco, η Lakis Gavalas και η βιομηχανία Α. Γ. Πετξετάκις.

Σε καλύτερη μοίρα βρίσκονται οι εταιρείες που κατάφεραν να επικυρώσουν (με τους νόμους του 2007 και 2010) συμφωνία με τους πιστωτές για τη ρύθμιση των χρεών. Ήτοι, η ενδυμάτων-υποδημάτων Glou, ο όμιλος ανάπτυξης ακινήτων Ektasis Development, η κατασκευαστική Κ. Κουρτίδης, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας (για τις δυο τελευταίες εκκρεμεί η επικύρωση των σχετικών αποφάσεων από τα δικαστήρια).

Διέξοδος
Για την ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες η ένταξη στο άρθρο 99 έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Η εισηγμένη παρουσίασε το εννεάμηνο κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, με τη διοίκηση της εταιρείας να στηρίζει την ανοδική πορεία στη βιολογική ανάπτυξη του ιχθυοπληθυσμού.

Αλλά και για την Ektasis Development, μια από τις πρώτες εταιρείες που κατάφεραν να ενταχθούν στις «ευεργετικές» διατάξεις του άρθρου 99, αχνοφαίνεται φως στο τούνελ. Η εταιρεία προσβλέπει στην ανάκαμψη αξιοποιώντας τη σημαντική ακίνητη περιουσία της, που αποτελείται από μισθωμένα εμπορικά ακίνητα σε κεντρικές περιοχές της Αττικής και από οικόπεδα.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 29ης Δεκεμβρίου


Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου