Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Φτάνει πια…

Του Γιώργου Κορομηλά
Σήμερα διαβάσαμε στον τύπο ότι «η τρόικα είναι αρνητική» σε άλλες παρατάσεις για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων αλλά παράλληλα διαβάσαμε και τη συνέντευξη του κ. Θεοχάρη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «όλα τα θέματα που επηρεάζουν δημοσιονομικά τη χώρα ξέρετε πολύ καλά ότι συζητούνται με τους εταίρους μας, αλλά τις τελικές αποφάσεις, εάν υπάρξουν πραγματικές, αντικειμενικές, δυσκολίες θα τις λάβουμε εμείς». Δηλαδή καταρρίπτεται το σενάριο που θέλει την τρόικα να αντιδρά στο ενδεχόμενο παράτασης.

Επίσης, στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Θεοχάρης αναφέρει «Όχι, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν λέμε ότι δεν εξετάζουμε καθημερινά την κατάσταση σε σχέση με αντικειμενικές δυσκολίες, όπως προβλήματα ενδεχόμενα που μπορούν να εμφανιστούν στο σύστημα, αλλά για την ώρα βλέπουμε ότι και η ροή είναι ικανοποιητική και το σύστημα αντέχει, οπότε δεν σκεφτόμαστε καθόλου την παράταση. Σε κάθε περίπτωση εφέτος θα είμαστε πολύ πιο αυστηροί και πολύ πιο φειδωλοί με τις παρατάσεις.».

Τελικά όλοι παίζουν με τα νεύρα μας και ειδικά αφενός εκείνοι οι οποίοι έχουν την πλήρη ευθύνη για το μπάχαλο που επικρατεί και αφετέρου οι «εκπρόσωποι» του κλάδου, για να μην παρεξηγηθώ αναφέρομαι σε κεντρική εκπροσώπηση, οι οποίοι λάμπουν δια της απουσίας τους κοιμώμενοι τον ύπνο του δικαίου. Σε ότι αφορά τους

πρώτους, δηλαδή τους διοικούντες το Υπουργείο Οικονομικών η αδιάλλακτη στάση τους είναι αναμενόμενη γιατί ενώ δημιούργησαν τα προβλήματα αναζητούν εξιλαστήρια θύματα για να τους τα φορτώσουν. Όμως σε ότι αφορά τους δεύτερους, δηλαδή τους «εκπροσώπους» του κλάδου η στάση τους είναι αχαρακτήριστη. Τι περιμένουν για να αντιδράσουν; Τι περιμένουν για να βγουν μπροστά και να στηρίξουν το δίκαιο αίτημα για αξιοπρεπή εργασία των συναδέλφων πανελλαδικά; Τι περιμένουν; Είναι συνάδελφοι που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα αλλά είναι και «συνδικαλιστές» άρα ένας λόγος παραπάνω να έχουν την υποχρέωση να δίνουν καθημερινά τη μάχη μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των συναδέλφων. Εξ’ άλλου δεν τους ανάγκασε κανείς να είναι στη θέση αυτή, επιδίωξαν την εκλογή τους στα όργανα, με ελάχιστες εξαιρέσεις καθόρισαν τις πεντάδες της σταυροδοσίας για να είναι σίγουροι ότι θα εκλεγούν, αν μη τι άλλο έχουν την υποχρέωση να διαμορφώνουν τις εξελίξεις και όχι να τις παρακολουθούν παθητικά.

Ένα μόνο είναι σίγουρο ότι με στάση ηττοπάθειας (είμαστε λίγοι και ποιος θα μας ακούσει, ακούστηκε στην ολομέλεια της προηγούμενης εβδομάδας) ή με στάση συνεχούς υποχωρητικότητας (ας πάρουμε μια δυο μέρες παράταση και μετά τις 10 Αυγούστου βλέπουμε), δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Οι λογιστές – φοροτεχνικοί δεν είναι εξαρτημένα άτομα που εκλιπαρούν για λίγες ημέρες παράτασης δηλαδή τη «δόση τους». Οι «δόσεις» αυτές δεν φτάνουν, αντίθετα οξύνουν τα υφιστάμενα προβλήματα και δημιουργούν νέα.

Την Παρασκευή λήγει η πρώτη «δόση» της παράτασης. Την Παρασκευή 26 Ιουλίου, κατά τα ισχύοντα, πρέπει να ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων όσων φορολογούμενων ο Α.Φ.Μ. λήγει σε 1 και 2 και καπάκι, τη Δευτέρα 29 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων όσων φορολογούμενων ο Α.Φ.Μ. λήγει σε 3 και 4. Δηλαδή μας λένε καθίστε Σάββατο και Κυριακή και στείλτε τις δηλώσεις. Και στη συνέχεια η ίδια αγωνία για τις υπόλοιπες μέχρι και τις 30 Αυγούστου.

Ε… δεν πάει άλλο. Δεν είμαστε οι υπεύθυνοι για αυτό το μπάχαλο και δεν θα πληρώσουμε το μάρμαρο.

κ.κ. του Υπουργείου Οικονομικών,

Έχετε ακέραιες τις ευθύνες για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, επιτέλους αναγνωρίστε το, είναι η πιο τίμια στάση, αναγνωρίστε το λοιπόν και μην κρύβεστε πίσω από υπεκφυγές και ανακριβή δελτία τύπου. Έχετε ακέραιες τις ευθύνες, συνεπώς δεν είναι σωστό να κουνάτε το δαχτυλάκι λέγοντας συνεχώς ΟΧΙ σε δικαιολογημένα εκατό τοις εκατό αιτήματα, έχετε ακέραιες τις ευθύνες και οφείλετε να τις αναλάβετε σεβόμενοι τα δικαιώματα των φορολογουμένων πολιτών.

Οι λογιστές φοροτεχνικοί είμαστε σκληρά εργαζόμενοι πολίτες, δεν είμαστε υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών και της τρόικα, δεν είμαστε σκλάβοι σε μεσαιωνική γαλέρα. Ως πολίτες αυτής της χώρας έχουμε υποχρεώσεις αλλά έχουμε και δικαιώματα που απορρέουν από το Σύνταγμά της. Είμαστε και παραμένουμε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας αλλά έχουμε το δικαίωμα να εργαζόμαστε αξιοπρεπώς, έχουμε το δικαίωμα να βλέπουμε τις οικογένειές μας, έχουμε το δικαίωμα και παράλληλα την υποχρέωση απέναντι στις οικογένειές μας να παραμείνουμε σωματικά και ψυχικά υγιείς, έχουμε το δικαίωμα να παλεύουμε απέναντι σε πρακτικές που μας οδηγούν συντεταγμένα στην απαξίωση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ (άμεσα)

1. Να οριστεί καταληκτική ημερομηνία, για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, η 30η Σεπτεμβρίου ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ., υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν άλλα τεχνικά προβλήματα.

2. Να οριστεί καταληκτική ημερομηνία, για την υποβολή του Ε9, η 30η Νοεμβρίου 2013.

3. Να επανέλθουν οι παλιές ημερομηνίες για την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α.

Υ.Γ.

Σε ότι αφορά τους «εκπροσώπους» μας, αν θεωρούν ότι έχουν τσίπα ας υποβάλλουν την παραίτησή τους, δηλώνοντας ότι η «στρατηγική» τους οδήγησε στο να χάσουν την πιο κρίσιμη «μάχη» που έδωσαν. Ας αναγνωρίσουν επιτέλους την αδυναμία τους και ας αποχωρήσουν και σίγουρα θα βρεθούν οι ικανοί που θα κερδίσουν μάχες και τον πόλεμο. Αρκετά πια, ας καταλάβουν ότι δεν τους εμπιστεύεται η πλειοψηφία των συναδέλφων πανελλαδικά γιατί αποδείχθηκε περίτρανα ότι πρόκειται για μονοδιάστατη «εκπροσώπηση», σε επίπεδο μιας παρέας που απλώς ανακυκλώνει τα ίδια πρόσωπα στα αξιώματα, άρα δεν παρέχει ούτε καν την προσδοκία ότι κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο.

1 σχόλιο:

  1. Ένα επίκαιρο και κατατοπιστικό άρθρο για το μπάχαλο των ημερομηνιών των φορολογικών δηλώσεων και την ευθύνη του σημερινού διορισμένου από την τρόικα τιμητή των πάντων Χάρη Θεοχάρη. Μήπως τελικά και οι φορολογούμενοι οφείλουν να απειθήσουν σε τέτοιες ηγεσίες. Ο κλάδος των λογιστών φοβάμαι ότι φέτος το καλοκαίρι θα θρηνήσει πολλά θύματα, λόγω άγχους και ψυχολογικής πίεσης. Λυπάμαι για την κατάντια μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή