Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Απάντηση από τον Γ.Κορομηλά στις αιτιάσεις του Υ.Ο.,για το θέμα που ανέκυψε ως προς τον χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Του Γιώργου Κορομηλά
Φορολογικού Συμβούλου,
συγγραφέα φορολογικών συγγραμμάτων 
και εισηγητή σεμιναρίων 






Με αφορμή μια «άτυπη ενημέρωση», υπό μορφή ερωτοαπαντήσεων, που στάλθηκε σε δημοσιογράφους από το Υπουργείο Οικονομικών (ΥΟ) σχετικά με τα θέματα που έχουν προκύψει με την υποβολή των δηλώσεων και οποία δημοσιεύθηκε στο euro2day και αναδημοσιεύθηκε στο taxheaven, μπαίνω στον πειρασμό να σχολιάσω τις απαντήσεις των ερωτημάτων.
ΕΡΩΤΗΣΗ : Θα δώσετε παράταση στις υποβολές φορολογικών δηλώσεων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Νο 1 ΥΟ : Καταρχήν «τραβήξαμε» όσο πιο πίσω μπορούσαμε τη λήξη των προθεσμιών και το φτάσαμε Ιούνιο, που άλλες χρονιές είχαν ήδη υποβάλλει όλοι τη δήλωση τους.

ΣΧΟΛΙΟ : Καταρχήν κ.κ. του Υπουργείου Οικονομικών δεν «τραβήξατε» πίσω τη λήξη των προθεσμιών. Μάλλον δεν θυμάστε ότι με το Ν. 4110/2013 τροποποιήσατε τον Κ.Φ.Ε. και ορίσατε ότι οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων υποβάλλονται από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30η Ιουνίου. (Τρίτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 62 «Η δήλωση υποβάλλεται από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30ή Ιουνίου του οικείου οικονομικού έτους και μέχρι την έναρξη του ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών της επόμενης μέρας από την ημέρα λήξης της προθεσμίας.»)


ΑΠΑΝΤΗΣΗ Νο 2 ΥΟ : Επειδή ο περισσότερος κόσμος πήγε τελευταία στιγμή, δώσαμε παράταση για 30/6. Δηλαδή 1 μήνα παράταση.

ΣΧΟΛΙΟ : Καταρχήν κ.κ. του Υπουργείου Οικονομικών μάλλον τα έχετε μπερδέψει. Κατ’ αρχήν δεν δώσατε καμία παράταση μέχρι την 30.6.2013 γιατί όπως λέω πιο πάνω αυτή η ημερομηνία, ως καταληκτική, προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 62. Αν μιλάτε για την παράταση με την απόφαση ΠΟΛ. 1154/26.6.2013 αυτή τη δώσατε γιατί, όπως αναφέρεται στην υπόψη απόφαση με α/α 5 και 6 :
α) Τα αιτήματα διαφόρων επαγγελματικών τάξεων και φορολογουμένων για την μη έγκαιρη λήψη των απαραίτητων δικαιολογητικών.
β) ην ανάγκη αντιμετώπισης σοβαρών και ανυπέρβλητων δυσχερειών στη λειτουργία του ειδικού δικτύου TAXISnet, καθώς και διευκόλυνσης των φορολογουμένων λόγω της υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας στα πλαίσια απλοποίησης των φορολογικών διαδικασιών.

Εσείς τα γράφατε τότε στην εγκύκλιο, συνεπώς, αυτά που λέτε σήμερα μάλλον ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Στην απόφαση για την παράταση αναφέρετε ότι, υπήρχαν προβλήματα «σοβαρών και ανυπέρβλητων δυσχερειών στη λειτουργία του ειδικού δικτύου TAXISnet», συνεπώς δεν δώσατε παράταση επειδή ο περισσότερος κόσμος πήγε τελευταία στιγμή.

Επίσης γιατί στα ερωτήματα που φτιάξατε και «απαντήσατε» ΞΕΧΑΣΑΤΕ επιμελώς να αναφέρετε :

α) ΠΟΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΝΟΙΞΑΤΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ. (Μήπως ήταν η 24η Μαίου;)

β) ΠΟΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ Ε1 (Μήπως ήταν η ΠΟΛ. 1155/26.6.2013;)

Γ) ΠΟΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ, ΤΡΟΠΟΣ ΤΟΥ ΛΕΓΕΙΝ, Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ. (Μήπως ήταν η 17η Ιουλίου;)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Νο 3 ΥΟ : Επειδή όλος ο κόσμος συνωστιζόταν την ίδια ημέρα, δώσαμε 2η παράταση, όπου κάθε Α.Φ.Μ. λήγει σε διαφορετική ημέρα, ώστε να μην συμπίπτουν όλοι μαζί. Πλέον το τελευταίο Α.Φ.Μ. (το μηδέν) λήγει στις 30/8. Δηλαδή 2 μήνες παράταση.

ΣΧΟΛΙΟ : Μάλλον δεν ζείτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη, ούτε στη Γη, ούτε σε άλλο πλανήτη, ούτε στο Σύμπαν. Μάλλον ζείτε σε ένα «Παράλληλο σύμπαν εικονικής πραγματικότητας». Ποιος κόσμος συνωστιζόταν και ΠΟΥ; Την παράταση τη δώσατε για να καλύψετε τις δικές σας ΑΣΤΟΧΙΕΣ, επειδή ανοίξατε την εφαρμογή 24 Μαίου, επειδή κοινοποιήσατε την εγκύκλιο για το Ε1 26 Ιουνίου, επειδή ακόμα τότε δεν σας είχαν στείλει οι τράπεζες τους τόκους και επειδή το σύστημα είχε ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Νο 4 ΥΟ : Επειδή έπεφτε η λήξη του 1ου ΑΦΜ ημέρα Δευτέρα, δώσαμε 3η παράταση, για μέχρι Παρασκευή 26/7. Δηλαδή 1 εβδομάδα παράταση. Πιστεύω πως έχουμε εξαντλήσει πλέον το περιθώριο των παρατάσεων.

ΣΧΟΛΙΟ : Αν θεωρείτε 3η παράταση, αυτή που δόθηκε μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου, μάλλον δεν μετράτε καλά. Επίσης το μόνο που έχετε κατορθώσει να εξαντλήσετε είναι η υπομονή των φορολογούμενων και των λογιστών – φοροτεχνικών..

ΕΡΩΤΗΣΗ : Τι έχετε να πείτε για τα προβλήματα και το συνωστισμό στην υποβολή των δηλώσεων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Νο 1 ΥΟ : Κάθε μέρα υποβάλλονται περίπου 150.000 δηλώσεις. Αυτή είναι μια ομαλή ροή υποβολής δηλώσεων. Ήδη έχει υποβληθεί περίπου το 45% του συνόλου των δηλώσεων εισοδήματος (= 2,7 εκατ. δηλώσεις από το σύνολο των 6,2 εκατ.).

ΣΧΟΛΙΟ : Δηλαδή αν από τις 24 Μαίου, δηλαδή σε 62 ημέρες, υποβλήθηκαν 2,7 εκατ. Δηλώσεις ήτοι το 45% πιστεύετε ότι οι υπόλοιπες 3,5 εκατ. δηλώσεις ήτοι το 55% μπορούν να υποβληθούν στις επόμενες 36 ημέρες μέχρι τις 30 Αυγούστου; Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Νο 2 ΥΟ : Οι δηλώσεις υποβάλλονται πλέον από όλους ηλεκτρονικά. Συνεπώς ο καθένας μπορεί από το σπίτι του, με μια απλή σύνδεση internet να υποβάλλει τη δήλωση του, χωρίς να περιμένει σε «ουρές». Θυμίζω ότι μέχρι και πέρσι, υπήρχαν ατελείωτες «ουρές» σε Εφορίες για να υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση. Φέτος δεν υπάρχει κανένας συνωστισμός στις δηλώσεις εισοδήματος.

ΣΧΟΛΙΟ : Να βάλει και ένα ποτό και να τη στείλει χαλαράάάάάά, όπως έλεγε και ο ανεκδιήγητος ραδιο-τηλεσχολιαστής. Μια μόνο απάντηση μπορεί να δοθεί στο προκλητικό σχόλιο του «παράγοντα» του Υπουργείου Οικονομικών, ΝΤΡΟΠΗ.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Γιατί πέφτει συνεχώς το Σύστημα TAXIS;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Νο 1 ΥΟ : Καταρχήν ο ισχυρισμός ότι το σύστημα πέφτει συνεχώς, είναι εσφαλμένος. Το σύστημα έχει πέσει συνολικά 3 φορές, από 1 ώρα τη φορά, καθόλη τη διάρκεια του Ιουλίου. Και στις 3 περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν αμέσως οι βλάβες από τη ΓΓΠΣ και το σύστημα λειτουργούσε και πάλι, το πολύ σε διάστημα 1 ώρας. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα των αναβαθμίσεων του συστήματος, ώστε να αντέχει μεγάλο όγκο δηλώσεων.

ΣΧΟΛΙΟ : Από τις 24 Μαίου μέχρι και τις 30 Ιουνίου τότε, πόσες φορές έπεσε το σύστημα; Πόσες φορές δεν έπεφτε αλλά σερνόταν κυριολεκτικά; Ποιον προσπαθείτε να ΔΟΥΛΕΨΕΤΕ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Νο 1 ΥΟ : Σίγουρα το σύστημα δεν μπορεί να αντέξει 1 εκατ. δηλώσεις ταυτόχρονα. Ωστόσο αντέχει άνετα μέχρι 250.000 δηλώσεις ημερησίως. Πέρσι το σύστημα άντεχε 150.000 δηλώσεις ημερησίως και το αναβαθμίσαμε περαιτέρω για να υπάρχει άνεση. Φέτος δεν έχει ξεπεραστεί σε καμία ημέρα το όριο των 200.000 δηλώσεων ημερησίως, συνεπώς δεν υπάρχει πρόβλημα. Επίσης 2 φορές την εβδομάδα για 4-5 ώρες «κατεβάζουμε» το σύστημα για να κάνουμε και νέες αναβαθμίσεις. Όμως ακόμη και εκείνες τις ώρες, το σύστημα δουλεύει κανονικά για τους πολίτες και δέχεται φορολογικές δηλώσεις. Εκείνες τις ώρες το σύστημα δεν δέχεται μόνο κάποιες δηλώσεις νομικών προσώπων. Άρα να ξεκαθαρίσω ότι όσον αφορά τις δηλώσεις εισοδήματος των πολιτών, το σύστημα δεν πέφτει, αλλά δουλεύει κανονικά και συνεχώς.

ΣΧΟΛΙΟ : Τελικά κ. «παράγοντα» σε ποιους απευθύνεστε; Σε νοήμονες πολίτες ή σε ………. Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι, έχετε ευθύνες αλλά και απύθμενο θράσος. Δεν ξέρω ποιος σας συμβούλεψε να φτιάξετε αυτήν την «άτυπη» ενημέρωση για να τον συγχαρούμε γιατί με αυτό το κείμενο αναδείξατε όλα όσα σας λέμε αυτές τις μέρες, ΑΠΟΔΕΙΞΑΤΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΙΟ, ΑΝΑΔΕΙΞΑΤΕ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΑΣ.
---

Αξιότιμοι κ.κ. που είχατε τη φαεινή ιδέα να φτιάξετε και να διανείμετε το κείμενο αυτό,

Οι λογιστές – φοροτεχνικοί δεν είναι «ζήτουλες παρατάσεων» όπως προσπαθείτε να τους εμφανίσετε, ΑΠΑΙΤΟΥΝ να εργαστούν χωρίς προβλήματα και άγχος. Αντί να βγάζετε τέτοιου είδους ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ κείμενα, αναγνωρίστε τα λάθη σας και σταματήστε αυτή την αδιάλλακτη στάση η οποία δεν οδηγεί πουθενά.

Σεβαστείτε επιτέλους τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ εκείνους που έχουν επωμιστεί σειρά εργασιών που μέχρι σχεδόν και πέρυσι ήταν εργασίες των υπαλλήλων των υπηρεσιών σας. Μην ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ.

Ας ξεκαθαρίσουμε και κάτι άλλο, μπορεί οι δήθεν «εκπρόσωποι» του κλάδου, σε κεντρικό επίπεδο, να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, κάτι που αποδεικνύεται και από το ότι δεν έχει βγει ούτε μια ανακοίνωση καταγγελίας απέναντι στις μεθοδεύσεις εις βάρος όλων των συναδέλφων, αλλά υπάρχουν ακόμα φωνές, δυνατές φωνές, που παλεύουν και θα συνεχίσουν να στέκονται απέναντι σε οποιαδήποτε μεθόδευση που σαν στόχο θα έχει τους λογιστές – φο
ροτεχνικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου