Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Νέα νομοθεσία για τις ποινές, η φορολογική πραγματικότητα σήμερα.

Σ.Ο.Λ. Ν. Μαγνησίας: Νέα νομοθεσία για τις ποινές, η φορολογική πραγματικότητα σήμερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ (Σ.Ο.Λ.) Μαγνησίας

ΝΕΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΙΝΕΣ

Από 1/1/2014 άρχισε η εφαρμογή του ν. 4174/2013 για τον νέο κώδικα φορολογικών διαδικασιών που αναφέρεται στα πρόστιμα, στον ελέγχου και στο νέο τρόπο λειτουργίας των εφοριών.

Το ποινολόγιο που θα εφαρμόζει πλέον η εφορία δεν αναγνωρίζει ούτε ανθρώπινο λάθος, ούτε πρότερη σύννομη συμπεριφορά. Κάθε καθυστέρηση κατάθεσης δήλωσης, έστω και για μία ημέρα, έστω και αν πληρώθηκε ο φόρος στην ώρα του, θα επιφέρει πρόστιμο τουλάχιστον 1.000,00 ευρώ. Και αυτό το χιλιάρικο αφορά την κάθε μικρή επιχείρηση. Για τις μεσαίου μεγέθους γίνεται 2.500,00 ευρώ.

Αν μάλιστα εντός πενταετίας επαναληφθεί η παράβαση, τότε το πρόστιμο διπλασιάζεται. Στην δεύτερη επανάληψη έχουμε τετραπλασιασμό. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, λοιπόν, η μη πληρωμή ενός φόρου 4,00 το μήνα ή 56,00 το έτος επιφέρει πρόστιμα 39.000,00 ευρώ.

Για το λόγο αυτό κωλυσιεργεί το Υπ. Οικ. να κοινοποιήσει εγκαίρως τις ερμηνευτικές εγκυκλίους για ένα τόσο σημαντικό θέμα όσο αυτό των φορολογικών ποινών. Δείχνει τον φόβο του μπροστά στο δημιούργημά του, μπροστά στον φορολογικό Φρανκενστάιν που κατασκεύασε.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, τα πρόστιμα τεράστια και η ανθρώπινη λογική στα τάρταρα. Οι διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών οδηγούν στην πυρά την επιχειρηματικότητα αλλά και κάθε Έλληνα που δεν είναι μισθωτός. Δεν είναι δυνατόν για μία παράβαση των 56,00 ευρώ να ζητούν να καταβληθεί πρόστιμο 39.000 ευρώ. Δεν γίνεται να μην αναγνωρίζουν ένα απλό ανθρώπινο λάθος και να επιβάλλουν ασύμμετρες ποινές.

Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

Πρωταρχικός στόχος των στελεχών του συλλόγου μας είναι, η μελέτη, κατανόηση, εφαρμογή και μετάδοση την ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας, κυριότερη επιδίωξη η φορολογική συνέπεια των πελατών μας, δευτερεύουσα δε να καταστούμε αρωγοί στην τιτάνια προσπάθεια όλων μας για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ψήφιση ημιτελών φορολογικών νόμων, οι οποίοι για να γίνουν λειτουργικοί απαιτούνται κυριολεκτικά εκατοντάδες υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες με την σειρά τους, εκδίδονται την τελευταία στιγμή, αλλά πολλές φορές με αναδρομική ισχύ, καθιστά σχεδόν αδύνατη την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα, η ψήφιση νόμου για την αλλαγή των ποσοστών κρατήσεων επικουρικών ταμείων στις 17-12-2013, με ισχύ από 01-12-2013. 

Παροχή οδηγιών προς τις επιχειρήσεις και τους λογιστές, με δελτία τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αλλαγές στον ΚΦΑΣ οι οποίες ίσχυσαν από 01-01-2014 , ενώ αναμένονταν οι σχετικές αποφάσεις από 01-01-2013 (αρχική ημερομηνία εφαρμογής του ΚΦΑΣ) εκδόθηκε δε σχετικό δελτίο τύπου 02-01-2014 και κατόπιν η σχετική ΠΟΛ.

Η παλίνδρομη αλλαγή της νομοθεσίας, αναφέρουμε σχετικά το θέμα των φορολογικών μηχανισμών σήμανσης παραστατικών, δαπανήσαμε ποσά για την αγορά νέων ή την αναβάθμιση των παλαιών, κατόπιν των απαιτήσεων του Υπουργείου Οικονομικών, αίφνης καθίσταται η χρήση τους προαιρετική.

Νέο πλαίσιο εκτέλεσης μερικών λογιστικών εργασιών : α) μηνιαία υποβολή ΑΠΔ έναντι τριμηνιαίας υποβολής, β) υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών (στην ουσία όλων των δεδομένων των λογιστικών βιβλίων) σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση, ενώ οι επιχειρήσεις υπέβαλαν ετήσιες καταστάσεις πελατών-προμηθευτών μόνο, γ) μηνιαία υποβολή δηλώσεων ΦΜΥ έναντι διμηνιαίας υποχρέωσης δ) τήρηση χειρόγραφου Ειδικού Βιβλίου Τροποποίησης Ωραρίου & Υπερωριών, παρά της μηχανογραφικής υποβολής των προσλήψεων, αποχωρήσεων και μεταβολών στα ωράρια, κλπ. 

Η ραγδαία αύξηση του όγκου εργασιών των λογιστηρίων, χωρίς ορατό αποτέλεσμα κατά της φοροδιαφυγής, το μόνο που επιφέρει είναι η αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Ζητούμε την έγκαιρη έκδοση των σχετικών αποφάσεων και κυρίως, με πρόβλεψη για τον απαιτούμενο χρόνο για την εμπέδωση τους και την προσαρμογή των λογιστηρίων και κυρίως την παύση της έκδοσης αποφάσεων με αναδρομική ισχύ.

Επίσης να κατανοήσει η πολιτική ηγεσία και κυρίως οι βουλευτές, ότι η ψήφιση νόμων με μοναδικό σκοπό την αύξηση των εσόδων του κράτους έστω και από φορολογικά πρόστιμα, δεν θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα διότι εξοντώνει οικονομικά τις ήδη αιμορραγούσες εναπομείνασες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επισημαίνουμε την επίσημη θέση του Συλλόγου μας, η οποία είναι ότι, δεν είμαστε εκ προοιμίου αντίθετοι στις αλλαγές και στον εκσυγχρονισμό του φορολογικού μας συστήματος, η μετάβαση όμως πρέπει να γίνει με δίκαιη νομοθεσία, έχοντας γνώμονα την οικονομική ανάπτυξη και ρυθμό ο οποίος θα είναι στα πλαίσια των ανθρωπίνων δυνατοτήτων. 

(αποσπάσματα από την συνέντευξη τύπου στις 7/1/2014)



Πηγή: taxheaven.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου