Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Επάγγελμα λογιστής -Τα χειρότερα έπονται αν δεν αντιδράσουμε άμεσα


Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας TaxHeaven


Είναι γεγονός ότι η φετινή χρονιά ήταν από τις πιο δύσκολες όσον αφορά στα προβλήματα, το άγχος και την πίεση που αντιμετωπίσαμε κατά την άσκηση των καθηκόντων μας ως επαγγελματίες λογιστές-φοροτεχνικοί.

Το συνεχώς ευμετάβλητο φορολογικό καθεστώς, οι αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις, οι ασάφειες, οι κατάφωρες αδικίες που διορθώθηκαν πραγματικά την τελευταία στιγμή, η κωλυσιεργία των υπευθύνων να κοινοποιήσουν εγκαίρως τις σχετικές εγκυκλίους, τα τεράστια τεχνικά προβλήματα, καθώς και μια σειρά άλλων προβλημάτων, ανέδειξαν τη χρονιά που διανύουμε ως τη χειρότερη –κατά την προσωπική μου άποψη– των τελευταίων ετών απ’ όλες τις απόψεις. Οι κύριοι πρωταγωνιστές της περιόδου αυτής ήταν η φοροεπιδρομή, το άγχος, η ένταση, η αγωνία και η δικαιολογημένη αγανάκτηση όλων. 


Σχετικά με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, ζήσαμε σκηνές απείρου κάλλους και τσαλακώσαμε κάθε ψήγμα ανθρώπινης και επαγγελματικής αξιοπρέπειας προκειμένου να φέρουμε εις πέρας το δύσκολο έργο υποβολής τους. Εκατοντάδες όμως συνάδελφοι, καταβάλλοντας και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών τους, όντες έρμαια ενός συστήματος που λειτουργούσε με τα «φεγγάρια» του, δεν κατόρθωσαν -όχι με δική τους υπαιτιότητα- να είναι συνεπείς, και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα και προσαυξήσεις, κουρελιασμένοι από το άγχος, την υπερπροσπάθεια και την ταπείνωση. Το κύρος και η αξιοπιστία των συναδέλφων αυτών επλήγη ανεπανόρθωτα και καλούνται καθημερινώς να δίνουν εξηγήσεις στους πελάτες τους για την αβελτηρία των υπευθύνων που πέρασε αρχικά στις πλάτες τους -κατά τη διάρκεια της υποβολής- και τώρα, μεταμορφωμένη σε πρόστιμα, φλερτάρει με την τσέπη τους οδηγώντας τους σε οικονομικό αδιέξοδο. 

Η «θεραπεία» που αναμένουμε μέσω της πολυπόθητης τροπολογίας, που ειρήσθω εν παρόδω δεν έχει κατατεθεί ακόμη από το υπ. Οικ., ενδεχομένως δώσει λύση σε ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος που ανέκυψε σχετικά με το θέμα των εκπρόθεσμων δηλώσεων1. Η αγωνία μας βρίσκεται ακόμη στο ζενίθ, αφού ακόμη περιμένουμε να λυθεί οριστικά το ζήτημα των εκπρόθεσμων δηλώσεων. Η «ομηρεία» εν ολίγοις εξακολουθεί να υφίσταται για όσους έχουν τέτοιες δηλώσεις, αφού το υπ. Οικ. μέσα από το δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 19.7.2014 δεν καθόριζε επακριβώς τον χρόνο κατάθεσης της τροπολογίας, αφήνοντας μετέωρους όλους τους ενδιαφερόμενους που δεν γνωρίζουν αν πρέπει να βασιστούν στο δελτίο τύπου και να στείλουν τις δηλώσεις τώρα ή να περιμένουν την ψήφιση της διάταξης. 

Πέρα από την ανωτέρω τραγελαφική κατάσταση που βιώνουμε, θέλω να σταθώ σε ένα θέμα που φρονώ ότι πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο. Όλα τα πράγματα στη ζωή δεν μετριούνται με χρήματα, ούτε με ποινές, κ.λπ., οπότε η εξάλειψη των όποιων χρηματικών ποινών δεν μπορεί να επανορθώσει την ηθική και ψυχολογική καταρράκωση ενός ολόκληρου κλάδου που έγινε για μία ακόμη φορά άθυρμα στα χέρια των υπευθύνων. Η τροπολογία που θα κατατεθεί αποτελεί μία μεσοβέζικη λύση που ναι μεν θα ανακουφίσει πολλούς από μας, όμως δεν παύει να είναι αυτό που η λαϊκή θυμοσοφία περιγράφει ως «παρηγοριά στον άρρωστο». Ουσιαστικά, είναι ένα ακόμη ημίμετρο που καλύπτει την ανεπάρκεια της εκάστοτε κυβέρνησης να καθιερώσει σαφείς διατάξεις που θα τηρούνται από όλες τις πλευρές με πρώτη όμως την ίδια την πολιτεία. 

Τέτοιες λύσεις της τελευταίας στιγμής λειτουργούν πάντα πυροσβεστικά, αλλά επί της ουσίας αποτελούν προσωρινό βάλσαμο στην πληγή που παραμένει ανοιχτή. Η βλάβη στην ψυχική μας υγεία από την συνεχόμενη πίεση και το άγχος είναι ανήκεστη και δεν επανέρχεται μέσα από τροπολογίες ή λύσεις που λειτουργούν σαν επιχρίσματα. 

Παρόλο που κατά την υποβολή των φετινών δηλώσεων υπήρξαν νέες καινοτόμες υπηρεσίες από πλευράς Γ.Γ.Π.Σ. (ανάρτηση βεβαιώσεων αποδοχών, συντάξεων, παρακρατούμενων φόρων, κ.λπ.), που θεωρητικά θα έκαναν τη ζωή μας πιο εύκολη, εντούτοις τα οφέλη από την καθιέρωσή τους ουσιαστικά εξανεμίστηκαν κατά ένα μεγάλο μέρος, αφού τα προβλήματα που ανέκυψαν ήταν πολλά, απότοκα της πρώτης εφαρμογής τους. Αποτέλεσμα όλων αυτών, πάντα σε συνδυασμό με τα γενικότερα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια υποβολής των δηλώσεων, ήταν να ξεχειλίσει η οργή των συναδέλφων οι οποίοι καθημερινώς ζούσαν ένα μαρτύριο. 
Τα ευχολόγια και οι ευχαριστίες που δεχθήκαμε από το υπ. Οικ. ή από άλλους φορείς, με αφήνουν αδιάφορο γιατί σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυθόρμητες, ούτε ήταν απόρροια της ειλικρινούς αναγνώρισης των προσπαθειών μας, αλλά κινήθηκαν μέσα στα πλαίσια των μικροκομματικών συμφερόντων και του πολιτικού παιχνιδιού γενικότερα. Ακόμη και ο πιο αδαής μπορεί να αντιληφθεί τα ειλικρινή ελατήρια κάποιων και να τα ξεχωρίσει από τα τερτίπια της καθεστηκυίας τάξης. Κατά τη γνώμη μου, ελάχιστοι πολιτικοί έχουν αντιληφθεί πλήρως τον καταλυτικό ρόλο που παίζει στην οικονομία του τόπου ο κλάδος των λογιστών-φοροτεχνικών. Κάνεις μέχρι τώρα δεν ενέκυψε στα δίκαια αιτήματά μας, στους προβληματισμούς και στις αγωνίες μας. 

Η ζωή όμως όπως είναι γνωστό συνεχίζεται και δεν περιμένει. Οι εξελίξεις τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Χωρίς να θέλω να γίνω μια σύγχρονη «Κασσάνδρα», κρούω τον κώδωνα του κινδύνου, διότι από του χρόνου τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα αναφορικά με τις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων. 

Με τον νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος (ν.4172/2013), η χρονική περίοδος υποβολής των δηλώσεων είναι συμπτυγμένη σε σχέση με αυτή που ίσχυε με τον ν. 2238/1994, αφού σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 67 του νόμου αυτού ισχύουν τα ακόλουθα:
«[...] 3. Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 30ή Απριλίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους.Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος αποβιώσει ή μεταφέρει την κατοικία του στο εξωτερικό, η δήλωση υποβάλλεται από τους κατά περίπτωση υπόχρεους, καθ' όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και συνοδεύεται από δικαιολογητικά και στοιχεία που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών [...]».

Βέβαια, στην παρ. 7 του ιδίου άρθρου και νόμου, υπάρχει η εξουσιοδοτική διάταξη προς τον Υπουργό να καθορίζει με απόφασή του τον τρόπο, τον χρόνο υποβολής κ.λπ. Ειδικότερα, στην παράγραφο αυτή αναφέρονται τα ακόλουθα: «[...] 7. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται ειδικότερα ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής, ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, οι εξαιρετικές περιπτώσεις για τις οποίες επιτρέπεται η μη ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, καθώς και τα δικαιολογητικά ή άλλα στοιχεία τα οποία συνυποβάλλονται με αυτήν [...]».

Από τα ανωτέρω μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε ότι τεχνηέντως στον νόμο δεν αναφέρεται ρητώς η περίοδος έναρξης υποβολής των δηλώσεων παρά μόνο η καταληκτική ημερομηνία2. Δηλαδή, δεν υπάρχει δέσμευση του νομοθέτη αναφορικά με τον χρόνο έναρξης υποβολής, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να καθοριστεί με απόφαση Υπουργού, οποιαδήποτε ημερομηνία έναρξης της υποβολής των δηλώσεων. Ο Υπουργός δηλαδή, μέσα στα πλαίσια της εξουσίας που του δίνει ο νόμος, μπορεί με απόφασή του να ανοίξει για παράδειγμα την εφαρμογή την 1η Μαρτίου και να την κλείσει την 30η Απριλίου.  

Ας πάμε όμως στο πρακτικό κομμάτι κι ας θέσουμε κάποια ερωτήματα:

α) Πότε θα ανέβουν οι βεβαιώσεις αποδοχών και των παρακρατούμενων φόρων; 

β) Πότε θα ανέβουν οι βεβαιώσεις συντάξεων από τα ασφαλιστικά ταμεία και τους λοιπούς φορείς; 

γ) Πότε θα ανέβουν τα ποσά των τόκων από τις τράπεζες; 

δ) Πως θα υποβληθούν περίπου έξι εκατομμύρια δηλώσεις σε τόσο μικρό -αλλά μέχρι στιγμής ακαθόριστο- χρονικό διάστημα; 

ε) Πότε θα υποβληθούν όλες αυτές αυτές οι δηλώσεις εν μέσω τόσων προθεσμιών και καταληκτικών ημερομηνιών; 

Αυτά βέβαια είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που εγείρονται. 

Επειδή το θέμα των φετινών δηλώσεων σε λίγο θα πάψει να μας απασχολεί και θα επανέλθουμε στην τρέχουσα και πλούσια –από πλευράς εργασιών- καθημερινότητά μας, πρέπει από τώρα να δούμε ενδελεχώς το θέμα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος της επόμενης χρονιάς και να αντιδράσουμε άμεσα. Αν αφεθούμε και μας παρασύρει το ρεύμα της καθημερινής εργασίας και του τεράστιου όγκου δουλειάς, θα φτάσουμε προ τετελεσμένου γεγονότος και θα ψάχνουμε για όψιμες λύσεις.
Πρέπει να οργανώσουμε από τώρα τον τρόπο αντίδρασής μας και να καταστήσουμε σαφές στην ηγεσία του υπ. Οικονομικών ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι ως επαγγελματίες να περάσουμε και του χρόνου των παθών μας τον τάραχο, όσον αφορά στην υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η συστράτευση όλων των συναδέλφων αποτελεί αδήριτη ανάγκη προκειμένου να ορθώσουμε επιτέλους το ανάστημά μας, να διατρανώσουμε τα δίκαια αιτήματά μας και να απαιτήσουμε σαφή χρονικά περιθώρια για την υποβολή των δηλώσεων, αξιώνοντας ταυτόχρονα ανθρώπινα ωράρια εργασίας. 

Συνεπώς, αν δεν αντιδράσουμε άμεσα, τα χειρότερα είναι προ των πυλών...


________________________


[1] Χθες μάλιστα μια τροπολογία που κατατέθηκε για συζήτηση στη βουλή από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίστηκε (δείτε σχετ. την είδηση όπως αναρτήθηκε στον κόμβο).

[2]
 Θυμίζουμε ότι, με τον προγενέστερο κώδικα φορολογίας εισοδήματος (ν.2238/1994), υπήρχε –παρόλο που δεν τηρήθηκε στην πράξη και έχουμε αναφερθεί πολλάκις επ΄αυτού-, ένα πεντάμηνο περιθώριο για την υποβολή των δηλώσεων, ήτοι από 1.2. έως 30.6. 



Πηγή: Τaxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου