Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Απόφαση-σοκ για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοπούνται στην πΓΔΜ



Στη λίστα των «μη συνεργάσιμων κρατών» έθεσε το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών την πΓΔΜ, κλείνοντας ουσιαστικά την πόρτα για επιχειρηματική συνεργασία των δύο χωρών και βάζοντας «φρένο» στις δραστηριότητες των ελληνικών επιχειρήσεων στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με απόφαση του ΥΠΟΙΚ, τα Σκόπια πλέον υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 78 του νέου φορολογικού νόμου, που έχει ως στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και προβλέπει, συνοπτικά, ότι «οποιεσδήποτε δαπάνες για συναλλαγές με φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή οντότητα, εγκατεστημένη σε χώρα μη συνεργάσιμου κράτους, δεν αναγνωρίζονται».

Ουσιαστικά, με την παραπάνω απόφαση του Γ.Παπακωνσταντίνου, οι επιχειρήσεις της χώρας μας που δραστηριοποιούνται στα Σκόπια, από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους δεν θα μπορούν να δικαιολογούν τις δαπάνες για την παραγωγή προϊόντων εκεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα τους να συνεχίσουν να λειτουργούν στην πΓΔΜ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής-Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος τονίζει ρητά ότι η απόφαση αυτή ουσιαστικά ακυρώνει τις επενδύσεις πολλών ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίες είτε έχουν δημιουργήσει εταιρείες στη συγκεκριμένη χώρα ή έχουν αναπτύξει συνεργασίες με νόμιμες επιχειρήσεις.

Ο κλάδος που αναμένεται να θιγεί άμεσα από την ρύθμιση είναι αυτός της μεταποίησης, ιδίως της ένδυσης, καθώς πολλές επιχειρήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα, εκμεταλλευόμενες την ευνοϊκή φορολογία και το χαμηλό εργατικό κόστος, έχουν μεταφέρει τα τελευταία χρόνια τις παραγωγικές δραστηριότητές τους στη γειτονική χώρα, κάνοντας χρήση της μεθόδου της παθητικής τελειοποίησης. Να σημειωθεί πως οι εν λόγω επιχειρήσεις απασχολούν περισσότερους από 20.000 εργαζομένους.

Ακόμη, είναι πιθανό η εν λόγω ρύθμιση να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την προσέλκυση υποψηφίων ξένων επενδυτών, οι οποίοι έβλεπαν τη χώρα μας ως «σταθμό πρόσβασης» (hub) για την επέκτασή τους στις αγορές των Βαλκανικών χωρών.

Την ώρα που η ανάγκη τόνωσης της ελληνικής επιχειρηματικότητας είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ, το ΥΠΟΙΚ προχώρησε σε μία απόφαση που μπλοκάρει έναν από τους βασικότερους οικονομικούς εταίρους της Ελλάδας, όπως είναι η πΓΔΜ. Βέβαια, η γειτονική χώρα θα πρέπει να συμμορφωθεί με τα κριτήρια που θέτει ο ΟΟΑΣΑ για την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών σε φορολογικά θέματα, αλλά, από την άλλη, και οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών πρέπει να αντιληφθούν τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στις εν λόγω ελληνικές επιχειρήσεις. Από την άλλη, βέβαια, το ζητούμενο δεν είναι να εκδικηθεί κανείς τις επιχειρήσεις που μετέφεραν την παραγωγή τους σε γειτονικές χώρες, διότι οι ίδιες επιχειρήσεις διατηρούν εργαζομένους στη χώρα μας, που μπορεί να είναι σαφώς λιγότεροι από παλαιότερα, αλλά, υπό τις παρούσες ασφυκτικές συνθήκες δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο να χαθούν και αυτές.

Ήδη, πάντως, γνωστά φοροτεχνικά γραφεία της Θεσσαλονίκης εργάζονται πυρετωδώς για να δώσουν λύση(αν δεν την έχουν ήδη βρει) στις επιχειρήσεις που πλήττονται. Διαβάστε παρακάτω πιο αναλυτικά ποιες δαπάνες δεν αναγνωρίζονται, αλλά τη λίστα με όλα τα μη συνεργάσιμα κράτη.

Οι δαπάνες

Όπως αναφέρεται σχετικά στο άρθρο 78 του νόμου 3842 (Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις), όταν καταβάλλονται ή οφείλονται ποσά σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν έδρα μη-συνεργάσιμα κράτη, «οι δαπάνες για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών ή οι πάσης φύσεως τόκοι από απαιτήσεις οποιασδήποτε φύσης ή οι πρόσοδοι και άλλα προϊόντα ομολογιών, απαιτήσεων, καταθέσεων και εγγυήσεων,..., τα μισθώματα, τα μισθώματα χρηματοδοτικής μίσθωσης, οι πάσης φύσεως αποζημιώσεις, οι αμοιβές διευθυντών και μελών διοικητικών συμβουλίων εταιρείας, οι αμοιβές διευθυντών και μελών διοικητικών συμβουλίων εταιρείας και κάθε άλλη παρόμοιας φύσης πληρωμή, καθώς και κάθε άλλη κατηγορία δαπάνης,... δεν αναγνωρίζονται ως δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά ή από το φορολογητέο εισόδημα»

Μη συνεργάσιμα κράτη

Βάσει των διατάξεων του ίδιου άρθρου, μη συνεργάσιμα κράτη είναι εκείνα που κατά την 1η Ιανουαρίου 2010 και εφεξής δεν είναι κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατάστασή τους σχετικά με τη διαφάνεια και την ανταλλαγή των πληροφοριών σε φορολογικά θέματα έχει εξεταστεί από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) και τα οποία μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2010:

α) δεν έχουν συνάψει με την Ελλάδα σύμβαση διοικη­τικής συνδρομής στο φορολογικό τομέα και

β) δεν έχουν υπογράψει τέτοια σύμβαση διοικητικής συνδρομής με τουλάχιστον δώδεκα άλλα κράτη. Οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά.

Τα μη συνεργάσιμα κράτη για το έτος 2011 σύμφωνα με τις διατάξεις
της παραγράφου 5 του άρθρου 51 Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος:

1. Ανδόρα Andorra

2. Ανγκουίλα Anguilla

3. Αντίγκουα και Μπαρμπούντα Antigua & Βarbuda

4. Αρούμπα Aruba

5. Μπαχάμες the Bahamas

6. Μπαχρέιν Bahrain

7. Μπαρμπάντος Barbados

8. Βερμούδες Bermuda

9. Μπελίζ Belize

10. Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι British Virgin Islands

11. Μπρουνέι Brunei

12. Νήσοι Κέιμαν Cayman Islands

13. Νήσοι Κουκ the Cook Islands

14. Κόστα Ρίκα Costa Rica

15. Χιλή Chile

16. Ντομίνικα Dominica

17. Γιβραλτάρ Gibraltar

18. Γρενάδα Grenada

19. Γουατεμάλα Guatemala

20. Γκέρνσεϋ Guernsey

21. Νήσος Μαν Isle of Man

22. Τζέρσεϋ Jersey

23. Λίβανος Lebanon

24. Λιβερία Liberia

25. Λιχτενστάιν Liechtenstein

26. Μαλαισία Malaysia

27. Νήσοι Μάρσαλ Marshall Islands

28. Μοντσεράτ Montserrat

29. Μαυρίκιος Mauritius

30. Μονακό Monaco

31. Ναούρου Nauru

32. Ολλανδικές Αντίλλες Netherland Antilles

33. πΓΔΜ FYROM

34. Νιούε Niue

35. Παναμάς Panama

36. Φιλιππίνες Philippines

37. Αγία Λουκία St. Lucia

38. Άγιος Χριστόφορος και Νέβις St. Kitts and Nevis

39. Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες St. Vincent and the Grenadines

40. Σαμόα Samoa

41. Σεϋχέλλες Seychelles

42. Σιγκαπούρη Singapore

43. Νήσοι Τέρκς και Κάικος Turks and Caicos

44. Παρθένοι νήσοι των ΗΠΑ US Virgin Islands

45. Βανουάτου Vanuatu

46. Ουρουγουάη Uruguay

47. Χόνγκ-Κόνγκ Hong-Kong

d 04/01/2011 0:18 | © VORIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου